Sosialidemokratia

Jokainen meistä on erilainen ja jokaisella on oikeus elää vapaasti valitsemallaan tavalla, kunhan oma toiminta ei vahingoita muita ihmisiä tai luontoa.

Yhteiskunnan mitta ei ole yksi ihminen, vaan monta ihmistä, yhteisö. Yksilönvapauden vastapainona syntyy vastuu mm. siitä, että tekee osuutensa yhteisen hyvinvoinnin eteen.

Politiikka ei ole ainoastaan yhteisten asioiden hoitamista, vaan se on myös taistelua yhteiskunnallisesta vallasta. Esimerkiksi pääoman ja työntekijöiden intressit eivät ole yhteneviä. Taloudellisen vallan vastavoima demokraattisessa yhteiskunnassa on poliittisen ja ammatillisen työväenliikkeen muodostama joukkovoima.

Kansanvalta on arvo sinänsä. Se rakentuu jokaisen - miehen ja naisen - yhtäläisille oikeuksille, kansalaisuudelle. Lait ja sopimukset ovat parhaimmillaan edistyksen välineitä paremman yhteiskunnan toteuttamiseksi.

Sosialidemokratian periaatteet -ohjelma kuvaa arvojani. Viimeistelin sen yhdessä Kalevi Sorsan kanssa.

Pohjoismainen malli

Pohjoismaat ovat maailman moderneimmat yhteiskunnat. Olemme lähes kaikissa mitattavissa asioissa maailman kärkeä. Vaikka yhteiskunta ei ole lähellekään valmis, siitä voidaan silti olla ylpeitä.

Katson Eurooppaa ja maailmaa Suomen ja Pohjolan näkökulmasta. Sen tunnusmerkki ovat vahvat julkiset, ja pääosin myös julkisesti tuotetut, palvelut. Palvelut ovat erityisesti naisten ja heikoimmassa asemassa olevien vahvin tuki.

Pyrimme rakentamaan jokaiselle yksilölle hyvät mahdollisuudet tehdä elämänvalintansa.

Nämä mahdollisuudet eivät synny itsestään, vaan ne rahoitetaan yhteisillä verovaroilla. Myös verotuksen pitää olla oikeudenmukainen. Sen, jolla on enemmän, on myös osallistuttava vahvemmin palveluiden rahoitukseen.

Ihmiset kokevat, että verot ovat oikeutettuja silloin, kun he saavat maksamilleen veroille vastinetta mm. koulutuksen ja terveydenhuollon muodossa. Veropohjan on oltava laaja, jotta minkään yksittäisen ryhmän verorasitus ei kasva kohtuuttomaksi.


Toimeen on tultava

Harva meistä pärjää työmarkkinoilla yksin. Siksi tarvitaan ay-liikettä, joka on varsinkin Suomessa keskeisesti vaikuttanut siihen, millainen yhteiskunta ja millaiset oikeudet kansalaisilla tänään on. 

Useimpien tavoitteena on elää normaalia, merkityksellistä elämää. Se ei onnistu ilman kohtuullisia ansioita ja riittävää vapaa-aikaa.

Työelämässä vain järjestäytynyt joukkovoima muodostaa vastavoiman pääoman vallalle. Siksi neuvottelemme työehtosopimuksia ja vaikutamme työelämän sekä työttömyyden turvaan. 

Työskentelen JHL:n yhteiskuntavaikuttamisen päällikkönä. Olen toiminut myös SAK:n hallituksen jäsenenä viimeksi kuluneen kahden kauden ajan. Tämä työ on arkipäivässä olevien ongelmien ratkaisemista.

Ilman ammattiyhdistysliikkeen joukkovoimaa vallitsisi työelämässä ja myös laajemmin yhteiskunnassa nykyistä enemmän villin lännen meininki.


© 2017 Vesa Mauriala - Hyvinkää
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita