Maurialan teesit 2021

1. Palvelut pidetään pääosin julkisesti tuotettuina. Yksityinen ja järjestöjen toteuttama on sen tukena. Ne antavat kuntalaisille lisää vaihtoehtoja ja lisäävät joustavuutta. Runko on kuitenkin kuitenkin kunnan itse tuottamisssa julkisissa palveluissa. Niiden toimivuuteen on voitava luottaa. Hyvinkään on oltava tiukkana Keusoten suuntaan siitä, että hyvinkääläiset myös saavat matalalla kynnyksellä terveydenhuollon palveluita. Koulujen ainetarjonta pidetään monipuolisena, koulumatkat ja ryhmäkoot kohtuullisina.

2. Kuntalaisten välinen tasa-arvo ohjenuoraksi. Kuntalaisilla pitää olla yhdenvertaiset oikeudet ja käytännön mahdollisuudet kunnan peruspalveluihin. Kunnan järjestämät palvelut ovat se perälauta, joka ratkaisee, toteutuuko Suomessa ja Hyvinkäällä ihmisten yhdenvertaisuus.

3. Turvallisuustyön merkitystä lisätään - turvallisuustyö on meidän kaikkien asia. Kunnalla on vastuu välittämisestä ja ennaltaehkäisevästä turvallisuustyöstä. Kunta toimii aktiivisesti päihde- ja mielenterveystyössä ja ehkäisee lähisuhdeväkivaltaa. Rakennetut alueemme ovat  turvallisia samoin kuin liikenneratkaisumme ja tapahtumatkin. Haavoittuvassa asemassa olevien riskiryhmien turvalliseen elämään kiinnitetään erityistä huomiota.

4.  Kunan yhtiöt pidetään kuntaomisteisina ja  lämmön hinta matalana. Olen kuluvan kauden toiminut mm. Hyvinkään Lämpövoima Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Yli 80 % hyvinkääläisistä asuu kaukolämmöllä lämmitetyissä  kodeissa. Lämpömme on yhtä  aikaa ekologista ja edullista. Kun merkittävät yhtiöt pidetään täysin kunnan eli kuntalaisten omistuksessa, on parhaiten mahdollista huolehtia siitä, että niissä toteutetaan kuntalaisen eli asiakkaan etua.

5. Kehitetään keskustaa pitkäjänteisesti ja tiivistäen. Keskusta on kaupallisen toiminnan ydinpaikka ja kaupunkilaisten olohuone. Rautatien päälle tulevaisuudessa rakennettava kansi on osa uutta jalankulkijoille, pyöräilijöille ja autoilijoille esteetöntä keskustaa. Keskustan ympärille rakentuvat asuntoalueet, puistot ja viheralueet sekä moottoritien varteen sinne sopivat erikoisliikkeet.

6. Nuorten syrjäytymistä ehkäistään mm. nuorten harrastetakuulla (jokaiselle nuorelle taataan vähintään yksi harrastus). Etenkin poikien syrjäytymisen ehkäisyyn kiinnitetään huomiota. Tähän työhön otetaan mukaan mm. urheiluseurat samalla tavoin kuin aikanaan tehtäessä aloitteestani kunnan päihde- ja huumestrategiaa.

7. Kehitetään suunnitelmallisesti eri alueita niin, että muodostuu selkeä näkemys niiden käytöstä pidemmällä tähtäimellä. Asumisen lisäksi painotetaan kaupunkilaisten viihtyvyyttä, kaupallisia palveluita ja vapaa-aikaa. Asuntokanta pidetään monipuolisena ja eri vaihtoehtoja tarjoavana. 

8. Ollaan ylpeitä Hyvinkäästä! Asumme yhdessä maamme hienoimmista kaupungeista. Kaupungin henki on myös asenne. Meillä on kaikki edellytykset menestyä yhteisönä ja yhdessä. Kulttuuri tukee tätä henkeä - modernismin perinteemme on vahva.

LUE LISÄÄ:

Kirjoituksia ja puheita Hyvinkäästä

Kuntavaaliteemoja 2021

Vesan ja Hannelen haastattelu vuoden 2017 vaaleissa

Kehittyvä Hyvinkää

Hyvinkää on nuori, mutta moderni kaupunki. Kauppalaksi tulimme 1926 ja kaupungiksi 1960. Hyvinkään muutoksesta kertovat hienosti filmit Hyvinkää nousee sekä Nouseva Hyvinkää. Asuntomessujen kunniaksi uusin filmi valmistui 2013.

Hyvinkäätä on viety eteenpäin nämä vuosikymmenet kunnallisilla päätöksillä. Itse olen ollut vaikuttamassa päätöksiin mm. Hyvinkään kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Olin alullepania TechVilla -hankkeen synnyssä, Lasten ja nuorten taidekeskuksen, nykyisin Villa Artun siirtymisessä nykyisiin moderneihin tiloihinsa, nuorten päihde- ja huumestrategian laadinnassa sekä taidetapahtumista modernismitapahtuman synnyttämisessä.

Jokaisen päättäjäsukupolven tulee muistaa, että monet heidän tekemänsä päätökset kestävät vuosikymmeniä. 

Tärkeitä kokonaisuuksia on monia. Jos kaksi yli muiden pitäisi mainita, olisivat ne keskusta-alueen pitkäjänteinen kehittäminen sekä arjessa olevan eriarvoisuuden vähentäminen. Nuorten - ja etenkin poikien - syrjäytyminen on vakava ongelma. 


Tulevaisuuden haasteita

Kunnalliset palvelut tukevat kaikkia, mutta erityisesti ne ovat heikommassa asemassa olevien ja naisten turva. Palvelut vaikuttavat myös kunnan elinvoimaan. Yritykset haluavat sijoittua paikkakunnille, jossa asiat sujuvat. Ydintehtävä on jatkossakin pitää kunnan - pääosin itse tuotetut - palvelut kunnossa.

Kunnan tulee elää varojensa mukaisesti, eikä kaikkea haluttua voida toteuttaa heti. Hyvinkään tulee tavoitella maltillista, n. 0,5 prosentin vuotuista väestönkasvua. Kaupunki, joka ei investoi tulevaisuuteensa, ei myöskään kehity. Tärkeää on, että kehitystyö on pitkäjänteistä. Kaupungin talouden tulee kestää sekä käyttötalouden että investointien paineet.

Hyvinkään keskustasta voidaan kehittää entistä elinvoimaisempi. Tulevaisuudessa keskusta-alue laajentuu rautatien ylittävälle kannelle. Keskustassa pystyy jatkossakin liikkumaan sekä jalkaisin, pyörällä että myös autolla. Mahdollisuuksien mukaan keskustan rakennusten kerrosmäärää kasvatetaan. 

Hangonsillan alueen rakennuttua keskitytään keskustan edelleen tiivistämiseen ja palveluiden parantamiseen. Kaavoituksessa pyritään siihen, että väestönkasvu Hyvinkäällä jatkuu, Kun sote-tehtävät siirtyvät hyvinvointialueille, uudistetaan myös Hyvinkään kaupunkistrategia.


© 2017 Vesa Mauriala - Hyvinkää
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita